Općina Donja Voća kao prijavitelj i Dječji vrtić “Dječji svijet” kao partner, 25. siječnja ove godine, potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “(ZA) najljepše životno doba – vrtićko doba ” čija ukupna vrijednost iznosi  2.835.090 kuna (broj poziva: UP: 02.2.2.16). Projekt je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu.

Osigurani pomoćnici

Ravnateljica Hajdin rekla je da su projektom osigurani i pomoćnici za rad s djecom s teškoćama u razvoju, što omogućuje potreban individualizirani pristup i rad, bez čega dijete s teškoćama ne može postizati razvoj prema svojim maksimalnim mogućnostima, dodavši da je posebnost ovog projekta i upoznavanje djece sa specifičnostima Varaždinske županije, a posebno područja, prirodnih i kulturnih lokaliteta Donje Voće.

-Kroz ekološki, sportski, glazbeni, kao i program tradicionalne kulture, kroz vrijeme provedbe projekta planirano je izdanje tiskanog, edukativnog materijala kao vodiča šetnicom za djecu prirodnim, ekološkim, kulturnim lokalitetima na području općine Donja Voća – istaknula je ravnateljica Hajdin.

Razdoblje provedbe projekta je od 25. siječnja 2022. godine do 24. rujna 2023. godine.

Projektom će se kroz 20 mjeseci omogućiti unapređenje usluga za 90-ero djece u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kroz provođenje produljenog boravka i održavanje ukupno osam kraćih programa nakon redovitog radnog vremena, svakodnevno od 16 do 21 sat te subotom od 9 do 17 sati. Zaposlit će se 19 osoba. Projektom se pridonosi stvaranju uvjeta za uravnoteženiji poslovni i obiteljski život mladih obitelji na području Općine Donja Voća, Grada Varaždina, ali i cijele Varaždinske županije – rekla je načelnica Donje Voće Sanja Kočet dodavši da je iznimno ponosna što se po prvi puta u Općini provodi projekt kojim su uključili najmlađe mještane i njihove potrebe.

-Iako to često čujemo, svakako je potrebno ponoviti kako su djeca naša budućnost i upravo provođenjem ovakvih projekata vodimo računa o potrebama djece i roditelja imajući u vidu probleme s kojima se susreću kao i u omogućavanju bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života obitelji s djecom – poručila je Kočet.

Educirano osoblje

Načelnica je istaknula da je ovim projektom omogućeno roditeljima da u poslijepodnevnim satima i subotom ujutro, svoju djecu povjere educiranom osoblju te da će ona kroz igru usvajati nova znanja iz raznih područja poput sporta, informatike, glazbe, tradicionalnih igara i sličnog.

– Svakako treba spomenuti da je u provedbi projekta zaposleno i 13 djelatnika, a nije nevažna činjenica da je cjelokupni iznos projekta financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Vjerujem da je ovo prvi korak prema stalnom radu vrtića na području naše općine i nakon završetka ovog projekta – poručila je Kočet.

Vrijednost projekta istaknula je i ravnateljica Dječjeg vrtića “Dječji svijet“ Ljubimka Hajdin kazavši da je njegova vrijednost u mogućnosti produljenog boravka djece u vrtiću, uz osiguravanje dovoljnog broja stručnih djelatnika kao i svega potrebnog tehničkog osoblja i svih potrebnih obroka za dijete.

-Takav program dobrobit je za dijete, a također i za suvremenu obitelj kako zbog radnih obaveza roditelja, tako i zbog kvalitete sadržaja i socijalnih interakcija koje se omogućuju djetetu. Važno je istaknuti da su svi programi, a predviđeno je provođenje osam različitih kraćih programa, za roditelje besplatni. Svi planirani programi pridonose razvoju kreativnosti kod svakog djeteta polaznika programa, kao i jačaju samopouzdanja i samopoštovanja. Uz sve navedeno broj osiguranih stručnjaka, plaćenih sredstvima projekta, omogućuje kvalitetan cjeloviti razvoj djeteta, primjeren njegovim individualnim potrebama – kazala je ravnateljica Hajdin.

Produljeni boravak provodi se za djecu svih dobi, a kraći programi za djecu od treće do sedme godine, odnosno do polaska u školu. Planirani kraći programi  su: razvoj kreativnosti, ekološki, sportski, likovni, informatički, tradicionalne igre, glazbeni, strani jezik te predškola.